onsdag 27 oktober 2010

Veckan så långt

Söndag spenderades i ett kallt ridhus i Halmstad men det var en trevlig dag och många fina hundar! Som alltid roligt och en utmaning att döma raser jag inte är så bekant med. Läste alla standars noga innan!! Hittade några "guldkorn" bland juniorerna (det var en valp-, junior- och veteranutställning) och någon skall bli extra spännande att se i framtiden!:)

Måndag for ett antal kollegor och jag ner till Kungälv för en otroligt spännande dag som handlade om Israel och Palestina och bl a Israels ambassadör var där. Centrala personer var en israelisk historieprofessor och en palestinsk lärarutbildare som startat ett samarbetsprojekt över gränsen mellan israeler och palestinier som har pågått några år och som handlar om att lärare på båda sidor skriver sin egen historia om sitt land mellan 1918 och 2000. Sedan skulle de båda grupperna (6 lärare ur båda grupperna) sitta ner och diskutera vad de skrivit och naturligtvis uppstod många känsloladdade diskussioner. Tanken är att dessa historieskriviningar nu skall spridas på skolor bland engagerade lärare och att elever på båda sidor får ta del av texten och sedan diskutera med sina lärare.

Projektet är naturligvis mycket kontroversiellt och väcker mycket reaktioner från olika håll som den egna familjen, skolan, politiker osv. så det har inte varit en enkel uppgift och inte misnt var de skulle träffas och diskutera har skapat stora praktiska problem men en stad som både israeler och palestinier har tillgång till har använts. Nu har även denna metod spridits till andra områden med etniska konflikter som Makedonien där denna metod använts mellan makedonier och albaner.

På svenska mark var det planerat att israeliska och palestinska ungdomar skulle träffas i Kungälv men detta har visat sig för "laddat" och denna artikeln i GP visar det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar